Vaskemaskinfabrikk på Fossan i Re


Image title


"Det er bare ca. hundre år siden vaskemaskinene kom, og gjorde vaskinga lettere.

Oppfinneren og fabrikanten av "OH Bernaas Vaskemaskin" var en gründer med mye pågangsmot.


Klesvask var nok lite populært for kvinnfolka i gamle dager.For de fleste betydde det utrivelige dager nede ved vaskeplassen under åpen himmel nede ved bekken. Hjelpemidlene var få. De fleste hadde vedfyrt bryggepanne, vaskebaljer og vaskebrett for vaskinga. Skyllinga skjedde i kaldt vann i bekken. 


Vanntett Trekasse

De første vaskemaskinene var temmelig primitive. Navnet var "OH Bernaas Vaskemaskin", og ble produsert ved Fossan på grensen mellom Våle og Ramnes.
Vaskeprinsippet lignet litt på bruk av vaskebrett, men var lettere å bruke, og aller viktigst, kapasiteten var større.

Vannbeholderen var ei vanntett trekasse med buet bunn med blikk og med treribber på tvers. Den bevegelige delen, vogga, hadde samme rundingen som bunnen. Også her var det treribber på tvers. Når skittentøyet var på plass i varmt såpevann i området mellom bunnen og vogga, og vogga ble ført fram og tilbake i høvelig fart, gikk vaskinga raskt unna.

De som først stiftet bekjennskap med vidunderet, var sikkert svært takknemlige både overfor husbonden som betalte, og oppfinneren og fabrikanten, Ole Halvorsen Bernaas.

Han og kona Aagot Johannesdatter flyttet fra Tinn i Telemark til Ormestad i Våle i 1902.


Mølle og sagbruk

Det viste seg snart at bygda det hadde fått en gründer med mye pågangsmot.

Det begynte med at han året etter tok patent på sin oppfinnelse "OH Bernaas Vaskemaskin". De første maskinene ble produsert på Ormestad, men riktig fart på det hele ble det da de i 1905 kjøpte Nordre Fossan gård med mølle og sagbruk (Mellombruket).

Her satte han i stand en trevarefabrikk der det ble produsert vaskemaskiner, tresko, skafter og mye mer. Året etter var et frørenseri i gang, og så tidlig som i 1909 kunne han og naboene slå på det elektriske lyset, 12 år før de andre i bygda.
Han rakk også å starte både pelsdyrfarm og beinmølle før han flyttet nordover og startet nye virksomheter i Drammensdistriktet.

Orginal og Pirat

Produksjonen av vaskemaskinene holdt fram til ca. 1920. De var i bruk fram til krigen. De er fortsatt å finne her og der på gårdene.

Ramnes Historielag har to eksemplarer på Bygdetunet Brår, en original og en antatt "pirat". Kanskje finnes det ennå noen eldre personer som har minner fra vaskinga med de gamle vaskemaskinene?"

(http://digitaltfortalt.no/things/vaskemaskinfabrikk-p-fossan-i-re/H-DF/DF.1212?state_id=Vestfold&search_context=1&count=139&pos=22)

Referanser

Sist oppdatert: 2015-06-22 12:39

Kommentarer

comments powered by Disqus
Fargekoder
Taggen er ikke knyttet til dette temaet
Taggen er knyttet til dette temaet